Ovanstående illustration redovisar en LCC-kalkyl vid jämförelse av två olika systemlösningar vid energieffektivisering som en funktion av genomförda energianalyser.
Ovanstående figur illustrerar diskonterad ”break-even” mellan två alternativ, befintlig systemlösning kontra ny energieffektiviserad systemlösning.
Digitaliserade inventeringar
Inom punkt R AB arbetar vi med digitaliserade system för inventering av fastigheter eller andra objekt för att ha en systematisk metod för att ”vända på alla stenar” som finns i en anläggning för att dels få kontroll på inventeringsprocessen men även få en struktur på detsamma utan att något glöms bort. Vi studerar nämligen helheten sett i ett holistiskt sammanhang.
Energianalyser
Efter genomfört inventeringsarbete med det digitala inventeringssystemet som input övergår arbetet med att samla statistik för alla energiförbrukande enheter på en total nivå som en detaljnivå för respektive energiförbrukande enhet. Viktigt i detta sammanhang är även att från det digitala inventeringssystemet även överföra märkeffekter för respektive ingående apparat.
Alla dessa indata förs in i vårt digitaliserade energianalysverktyg för att skapa sig en bild av nuläget för det objekt som skall totalanalyseras.
Därefter vidtar det grannlaga arbetet med att analysera, med full insikt om beroendefaktorer mellan olika systemen. Hitta nya energieffektiva system för varje systemlösning som har dokumenterats i den befintliga anläggningen. Resultatet av analysen för en systemlösnings energieffektivisering kan ha olika resultat som en funktion av vad objektet har för förutsättningar för ett realiserat genomförande som är verklighetsförankrat eller har beroendefaktorer till andra system.
När alla indata är validerade vidtar arbetet med energioptimerings-processen för alla system, totalt eller separat för ett system åt gången, för att därefter göra en total kostnadskalkyl för föreslagna energieffektiviseringar som tillsammans med energi analyserna ger en direkt input till LCC-analysen. I LCC-analysen har vi tagit in alla energipriser för respektive energislag, reala energiprisutvecklingar för respektive energislag, underhållskostnader med reala underhållskostnadsutveckling, real kalkylränta och kalkyltid som alltid har skett i samarbete med kund.
All denna information ”kokar ner” till en jämförelse mellan befintlig systemlösning kontra ny systemlösning som anger lönsamheten för att investera i energieffektiva systemlösningar eller ej.
Som ”grädde på moset” görs även en beräkning av minskad emission av CO2-emissioner med jämförelse för befintlig systemlösning kontra ny systemlösning vid genomförande av energieffektivisering, som även kallas för LCA-analyser.